onsdag 25 februari 2009

Bakgrunden till den nya kulturpolitiken

Ungefär samtidigt som landet fick en gemensam samlad kulturpolitik påbörjade jag min tjänst som kontaktperson vid kulturnämnden i Kristianstad. Sven Nilssons, veteran inom svensk kulturpolitisk forskning, skriver i en av sina böcker att vi som kom in i kommunal förvaltning i mitten av 70-talet var unga, mycket unga. Jag ser det i fotoalbumet!

Nu drygt 35 år senare lägger ordförande Eva Swartz Grimaldi tillsammans med Jonas Anderson, Birgitta Englin, Rasoul Nejadmehr och Mats Sjöstrand kulturutredningens betänkande till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Det är välbehövlig för att inte säga nödvändigt.

Anledning till att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tillsatte en utredning är att det behövs översyn och hennes skäl är femfaldiga. Vi behöver nya nationella målen och det är välbehövigt att anpassa dem till dagsläget. Vi måste se över samspelt mellan stat, landsting och kommun. Och det är naturligtvis dags att se över statens långsiktiga uppgifter och åtagande. Eftersom kultursektorn sitter trångt ville kulturministern dessutom se över den statlig förvaltningsorganisation och förhoppningsvis anpassa området med andra politikerområden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar