måndag 2 februari 2009

Riksteaterns regionala organisationer

Riksteaterns regionala organisationer förmedlar 6 700 föreställningar varje år, främst till barn och unga. Ett kvalificerat arbete, som förmedlas av Riksteaterns 30 regionala teaterkonsulenter, till gagn för kommuner och skolor och många andra kulturarrangörer. Dessa föreställningar har producerats av först och främst de fria teatergrupperna men också Länsteatrarna i Sverige samt Riksteatern. Det finns få institutioner i Sverige som ger så många arbetstillfällen som just denna förmedling. Det finns ingen annan nationell kulturinstitution som ger barn och ungdomar runt om i landet möjlighet att möta levande kultur såsom denna förmedling.

Även här utmanade vi kommuner och regioner. Låt oss dessutom utveckla och fördjupa den pågående diskussionen om kulturens plats i skolan. Låt oss få tillstånd en diskussion med Sveriges kommuner och landsting (SKL) och alla regioner för att uppgradera teaterns roll i skolarbete.

Utan statliga subventioner och kommuners stöd hade scenkonstverksamhet ute i landet varit fullständigt omöjligt. Det är det som är kulturpolitik. De statliga subventionerna, det kommunala stödet tillsammans med det ideella arbetet entusiaster ger vuxna såväl som ungdomar i kommuner och län utanför storstäderna en verksamhet där vi kan ta del av vårt kulturarv, där vi kan ta del nya konstformer och bredda vårt kulturutbud.

Jag kommer att återkomma om detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar