söndag 11 december 2011

Vänd upp och ner på kulturpolitiken

Min grundsyn är att kulturens utvecklingsfaktor, kanske rent av drivkraft, ligger i möjligheten att skapa debatt. För mig handlar det om såväl om personlig utveckling, identitet-skapande, social gemenskap dvs socialt kapital. I vårt livslånga lärandet ger kulturen möjligheter att reflektera, bli berörd, komma till insikt genom andras erfarenheter och andra perspektiv. Möjligheter att se sig själv i ett sammanhang som en länk i ett historiskt sammanhang, i, om inte gemensam, så i vart fall historiskt sammanhang. I bästa fall

Jag ställer en fråga, kan man säga att det finns tre gemensamma insatsområden som är en möjlig väg för att utveckla kulturen ytterligare.


För det första, det jag skulle vilja säga mer grundläggande fundamental förändring i arbetet med estetiska läroprocesser i skolan omsorg, sjukvård och äldrevård.

För det andras utveckling av entreprenören, en idégivare. Det kan vara inom en institutionen, kanske en organisationen eller hos den enskilde dvs där det finns en bärande idé. För mig handlar det om att utveckla och skapa mervärde i en idé. möjliggöra klusterbildningar och utveckla det vi i dag kallar smarta specialiseringar dvs en kunskapssamling.

Samt för det tredje ett nära och gemensamt arbete att utveckla Rotsystemet dvs det civila samhällets oumbärliga insatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar